Takk for en poengtert og tankevekkende kronikk.
Når begrepene/termene blir forslitt eller moralsk belastet er det kanskje bedre å begynne nye snarere enn å tømme de gamle for innhold.
Jeg er helt enig i at «populisme» først og fremst er en metode eller måte å utforme politiske program på, snarere et bestemt og helhetlig politisk program. Innslag av populisme finner vi derfor i alle partier, men i Norge mest utpreget i Frp. Carl I Hagens politiske håndtverk dreide seg nettopp om en fabelaktiv evne til å fange opp murring og misnøye i befolkningen. Frp er høyrepopulistisk fordi partiet ligger «til høyre» på «tradisjonalistskalaen» – konservative i moralspørsmål, skeptiske til innvandring/andre kulturer og religioner. Samtidig har Frp innslag av typiske venstresaker som helse og eldreomsorg. Frp kanaliserer også annen type misnøye med f.eks. lave fartsgrenser eller alkoholavgift.
Selv H eller Ap er ikke frie for populisme. Ap har selv forsøkt seg med høyrepopulistiske saker. Høyres motstand mot f.eks. veiprising eller boligskatt er dårlig Høyrepolitikk, men god høyrepopulisme.